VOYAGER 1 KAÇ YILDA GÜNEŞ SİSTEMİNİ GECTİ

UZAY,BİLİM VE TEKNOLOJİ GELİŞMELER
Kullanıcı avatarı
EHLİBEYT
Mesajlar: 60
Kayıt: 18 Oca 2010 23:10

VOYAGER 1 KAÇ YILDA GÜNEŞ SİSTEMİNİ GECTİ

Okunmamış mesaj gönderen EHLİBEYT »


36 yıl önce fırlatılan Voyager 1, Güneş Sistemi'nin dışındaki "soğuk boşluk" adı verilen yere çıktı. Güneş'ten 18.51 milyar km uzağa giden Voyager1 Güneş...

Voyager 1, Güneş Sistemi'nin Dışına Çıktı

- Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Voyager 1 uzay aracının, fırlatılmasından 36 yıl sonra Güneş Sistemi'nin dışına çıkmayı başardığını duyurdu. Güneş Sistemi'nin dışına çıkan ilk uzay aracı unvanını elde eden Voyager 1'in 25 Mayıs 2012'de(35 Yıl sonra) sınırı geçtiği, ancak bilim adamlarının konumdan tam emin olmak için açıklamayı şimdiye kadar geciktirdiği kaydedildi. Voyager 1'in şu anda Güneş'ten 18.51 milyar kilometre uzaklığa kadar ilerleyerek, yıldızlar arasındaki 'soğuk boşluk'ta yer aldığı ve Güneş'in etkisinden tamamen kurtulduğu belirtildi.

Tahminlerin ötesi

Voyager 1'in uzay yolculuğu projesinden sorumlu ekibin başkanı olan bilim adamı Ed Stone, uzay aracının evrenin şimdiye kadar keşfedilmemiş noktalarında inceleme yapacağını kaydetti. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde çalışmalarını sürdüren Stone, "Yıldızlar arasındaki boşluk bölgesine ulaştık. Bundan 40 yıl önce Voyager projesine başlarken bu noktaya gelmeyi zaten umuyorduk. Ama doğrusu Voyager'in bu kadar uzun ömürlü olabileceğini beklemiyorduk" ifadelerini kullandı. Bir tür 'uzay elçisi' olarak tasarlanan ve saniyede 18 kilometre hızla yoluna devam eden Voyager 1'de, uzayda akıllı varlıklarla karşılaşma olasılığına karşı, bir disk içinde şarkı ve fotoğrafların da yüklü olduğu belirtildi.

Helyosfer'den çıktı

Bundan yaklaşık 9 yıl önce Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin en dış noktasına kadar ulaştığı belirlenen Voyager 1, geçtiğimiz yıl ise Güneş'teki bir patlamadan kaynaklanan solar rüzgarları NASA'daki bilim adamlarına iletmişti. Nisan ayında ise Voyager 1'in etrafında bir plazma dalgası hareketliliği belirlenerek, 5 Eylül 1977'den beri yolculuğunu sürdüren aracın, Güneş Sistemi'ni kapsayan Helyosfer katmanından çıktığı saptandı.

Bir sinyal 17 saatte

Tam 36 yıl önce uzaya fırlatılırken, ana görevi Jüpiter'in atmosferi ve uydusu Io ile Satürn'ün halka ve uydularının fotoğraflarını çekmek olan Voyage 1, daha sonra Güneş Sistemi'nin dışına doğru yolculuğunu sürdürdü. 722 kilogram ağırlığındaki araçtan gönderilen bir sinyali almanın 17 saat sürmesi nedeniyle, bilim adamları elde ettikleri verilerin sağlamasını yapmakta oldukça titiz davranıyor.

İkizi Voyager 2, geride kaldı

NASA'nın Voyager 1'in konumu hakkındaki açıklamalarına şüpheyle yaklaşan bilim adamları da bulunuyor. Michigan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Lennard Fisk, "Hüküm vermek için çok erken. Biraz daha beklememiz gerekir" derken, Harvard Üniversitesi'nden Prof. Dr. Jonathan McDowell, daha fazla veri görmek gerektiğini savundu. 5 Eylül 1977'de Voyager 1 ile birlikte uzaya fırlatılan ikiz uydu Voyager 2'nin ise ikizinden daha geride kaldığı ve yolculuğuna devam ettiği belirtildi. Voyager 2'nin ikizine 3 yıl sonra yetişebileceği hesaplanıyor. Voyager'lerin 2025'te yakıtlarının bitmesiyle birlikte misyonlarının da tamamlanacağı tahmin ediliyor.
Dosya ekleri
Uzay Sondaları-1.jpg
Uzay Sondaları-1.jpg (110.63 KiB) 127537 kere görüntülendi
Güneş sistemi dışına çıkan tek uzay aracı
Güneş sistemi dışına çıkan tek uzay aracı
Voyager Uzay Aracı.jpg (62.13 KiB) 127557 kere görüntülendi
Görelim Mevlam neyler neylerse güzel eyler
Cevapla