YAPAY ZEKA NEDİR

UZAY,BİLİM VE TEKNOLOJİ GELİŞMELER
Kullanıcı avatarı
ERRUFAİ
Mesajlar: 113
Kayıt: 12 May 2009 09:59
İletişim:

YAPAY ZEKA NEDİR

Okunmamış mesaj gönderen ERRUFAİ »

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz yapay zeka nedir nasıl bir mantıkla çalışır.? Benimde ilgilendiğim konuyu sizler için birçok kaynaktan araştırdığım işte sonuçlar;
Yapay zekâ bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir makine veya bir robotun çeşitli faaliyetleri var olan canlıları taklit ederek veya örnek alarak ki bu bazen bir hayvan bazen de insan olabilir yapma çalışmalarıdır. Bunu yaparken insan beyninin olaylar karşısında gösterdiği davranışları bir algoritma geliştirerek çözümünü örnek alır. Yoksa klasik bilgisayarlar klavye,ekran, mouse, sensörler veya data hatları yoluyla alınan bilgileri önceden yazılmış ve öngörülmüş olan kurallar çerçevesinde işlem yapmasını sağlar. Ancak bu günkü yapay zekâ algoritmaları tıpkı bir çocuğun çevresini tanırken deneme yanılma yoluyla öğrenmesi gibi sonradan öğrendikleriyle işlem yapabilir.
Aslında yapay zekâ çalışmaları ilk bilgisayarın bulunuşuyla başlamaktadır.
İlk bilgisayar, İkinci dünya savaşı sırasında (1943 de) Almanların geliştirdiği ve sürekli değişen şifrelerini kırmak için İngilizler tarafından Alan Turing'in projesiyle geliştirilmiştir. Turing hem matematikçi hemde bir kriptoloji uzmanıdır. Aylarca yapılan denemeden sonra başarılıda olmuş ve savaşın seyrini değiştirmiştir. Günümüzde yapay zeka ve robotlar Mekatronik (Makine, Elektrik, Elektronik ve Bilgisayar ) bölüm başlığı altında geliştirilmektedir.
PEKİ YAPAY ZEKA NASIL ÖĞRENİR:
1- Anlatarak (Öğreterek) Öğrenme: yapay zekanın ilk halidir. Bu bir öğretmenin ders anlatması gibi bilgisayara oluşabilecek şartlar ve bu durumlarda nasıl davranması gerektiği öğretilir ve bunlar yazarak kodlanır. ilk 1996 yılında Ibm şirketininn Deep Blue isimli satranç proğramını bu şekilde kodladı. ve 1997 yılında dünyaca ünlü Rus Satranç Oyuncusu Kasparov'u yendi.
2- Göstererek öğretme (Derin Öğrenme): Bu yöntemin en belirgin yolu yüzlerce resim içinde kendinizi göstermek daha sonra başka resimlerin için de yapay zekanın sizi bulmasını sağlamaktır. Proğram sizin yüz, göz, burun ve ağız oranlarını hesaplayarak bunu daha önce göstermediğiniz resimlere bile uygulayarak %99 hatta %100 başarıyla tanıyabilir. Bu sistem 2010 lu yıllarda IBM tarafından geliştirilen Watson proğramı kanser filmi taramalarında kullanılmış ve bugün doktorlardan bile daha yüksek doğrulukta bu teşhisi yapabilmektedir.
3-Kendi Kendine (Deneme yanılma yoluyla) öğrenme: İşte bu öğrenme türü yapay zekanın son halidir ki Bilgisayar Çinde geliştirilen Go oyunundan binlerce oyun bilgisayara gösterilmiş ve sistemin farklı kopyaları kendi kendine oynayarak başarılı olan kopyalar taktiklerini bir sonraki kopyaya aktararak mükemmel hale gelmiş Mart-2016 Güney Kore'de dünyaca ünlü oyuncuyu yenmiştir.
YAPAY ZEKA NERELERDE KULLANILIR.
-Kişisel Sanal asistanlar: Apple ürettiği siri, Google’nin kullandığı reklam içeriği veya Microsoftun kullandığı Cortana çoğumuzun kullandığı sanal asitanlarımızdır. Artık 5-10 yıl sonra hepimizin özel bir sanal asitanı olacağını ve randevularımızı görüşmelerimizi bilet ve internet alışverilerini bunların yapacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
-Sürücüsüz Akıllı Arabalar: Google başta olmak üzere Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla markasıyla üretilen araçlarda yapay zeka örneği kullanılmaktadır. Bu araçlar yol durumu,trafik durumu,hava durumu ve gidilecek güzergahı en iyi şekilde belirleyerek neredeyse hatasız bir şekilde gidilecek yere insanları götürmektedirler. Üstelik bunlarda kullanılan teknoloji ve yapay zeka sürekli gelişmektedir. 2019 dan itibaren bu araçları yollarda görmeye başlayacağız.
-Oyunlar: 1996 yılında geliştirilen Deep Blue (derin mavi) satranç oyunu ünlü satranç ustası kasparov'u 1997 de yenmiştir. Daha sonra Çin'de geliştirilen satrançtan daha zor bir oyun olan Go ve günümüzde kullanılan Far Cry ve Call of Duty bunların başında gelmektedir. Bu oyunlarda yapay zeka kullanılmıştır. Günümüzde hiç bir kişinin bunları yenmesi mümkün değildir.
-Chat Botlar: 7 gün 24 saat kullanabileceğiniz her türlü sorunuza cevap verebilecek ve sizinle sohmet etmek üzere tasarlanmış roboltlardır. Son günlerde Facebook yapmış olduğu iki chat botun kendi aralarında iletişim kurmak için İngilizceden farklı simgelerden oluşan bir dil kullanmaları üzerine Facebook’un kurucusu Zütenberg bunları kapatmak zorunda kalmıştı.
- Güvenlik sistemleri: İnsanların ses, yüz, parmak içi retina okuması gibi güvenlik sistemlerinde artık yapay zekaya sahip makinalar üzerinden yürütülmektedir. Yakın gelecekte iş yerinde evde veya arabamızda anahtarların kalkıp yerine bu tür güvenlik sistemlerinin alacağını söyleyebiliriz.
-Sanal Güvenlik: Bilgisayarlarımızda kullanılan Antivirüs yazılımları maillerimizi kontrol ederken kullanılan spam yazılımları bunlara bir örnektir. Geçen gün beni hayrete düşüren bir olay yaşadım. Arkadaşıma Gmail üzerinden bir mail yazdım cümle içerisinde ekte koordinatlar verilmiştir yazıp koordinatları eklememiştim. Maili gönderirken Gmail " Ekte verilmiştir diye yazdınız ama herhangi bir ek eklemediniz” diyerek uyarı verdi. Demek ki artık internette yazdığımız veya paylaştığımız her şey bir sanal sitem tarafından kontrol edilip muhtemelen kayıt altına alınmaktadır.
-Akıllı Evler: Günümüzde kullanılan akılı ev sistemleri de artık ısıtma-soğutma, havalandırma (oksijen seviyesi) ve güvenliği sağlama konusunda yapay zekâya geçiş yapmaktadır.
Bu konu gittikçe gelişeceğe benziyor.
Hatta işin ilginç tarafı bazı hadis yorumcuları Hadislerde bahsedilen Dabbetül Arz'ı gelecekte dahada aktif olacak yapay zekanın olabileceğini söylüyorlar...
Selam ve Dua ile Hoşçakalın
Cevapla